Ga verder naar de inhoud

Financiële zorgen door corona

Geplaatst door: VLESP
27/05/2020
Man houdt hoofd vast

De coronamaatregelen hebben een grote impact op organisaties, zelfstandigen, werkgevers en werknemers die erdoor getroffen worden. Langdurige sluitingen en verminderde inkomsten door beperkte openingsuren, capaciteit of (tijdelijke) werkloosheid kunnen heel wat financiële zorgen met zich meebrengen. Bovendien zorgen de onzekerheid over de versoepeling van de maatregelen en de angsten en onzekerheid die met de coronacrisis gepaard gaan ervoor dat die zorgen mogelijks moeilijker onder controle te houden zijn.

Sommige mensen worden voor het eerst met dergelijke onzekerheden geconfronteerd, voor anderen is het de druppel die de emmer doet overlopen. Voor iedereen zijn deze omstandigheden uitzonderlijk, maar wanneer bovenop de sociale en maatschappelijke zorgen ook nog eens financiële zorgen de kop op steken, kan het moeilijk worden om alles alleen te dragen. Financiële problemen zijn een risicofactor voor het ontwikkelen van zelfmoordgedachten. Ze zullen nooit de enige oorzaak zijn, maar kunnen samen met andere aanwezige biologische, psychologische, sociale en psychiatrische factoren het risico op zelfmoord vergroten.

Er zijn heel wat hulpverleningsinstanties waar je, ook in deze coronatijden, terecht kan met je vragen en zorgen.

  • Voor algemene informatie over de coronamaatregelen kan je terecht bij de corona infolijn van de federale overheid (0800 14 689 of info-coronavirus.be).
  • Om met iemand te praten over je zorgen of een luisterend oor te vinden voor wat je bezighoudt, kan je terecht bij Tele-Onthaal (106 of tele-onthaal.be).
  • Voor vragen over financiële ondersteuning of hulp bij andere moeilijkheden, kan je terecht bij het CAW in je buurt (caw.be).
  • Wanneer al deze zorgen je even te veel worden en je denkt aan zelfmoord, kan je terecht bij de Zelfmoordlijn (1813 of zelfmoord1813.be).

Meer nieuwsartikels

TT

Vorming Toekomstgerichte Training voor hulpverleners

VLESP - 21/03/2024

Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) plant in mei opnieuw een tweedaagse opleiding voor hulpverleners om groepstraining te kunnen geven aan personen met suïcidegedachten, de Toekomstgerichte Training.

Studiedag suïcide en verslaving

Studiedag dubbele impact van suïcidaliteit en verslaving

VLESP - 7/03/2024

Kom je in je omgeving in aanraking met iemand die kampt met suïcidaliteit en/of verslaving? Kom dan op 21 juni 2024 naar de studiedag voor naasten en hulpverleners.

Afbeelding Symp

VLESP viert 10-jarig bestaan en lanceert nieuwe adviezen voor suïcidepreventie

VLESP - 7/12/2023

Maak kennis met de nieuwe adviezen voor suïcidepreventie bij kinderen en jongeren en bij personen met autisme.