Het stoppen van psychische pijn.

Geplaatst door:

Het stoppen van psychische pijn

33 Vlaamse ziekenhuizen werkten mee aan een registratiestudie die uitgevoerd werd door de Eenheid voor Zelfmoordonderzoek. Uit deze studie blijkt dat patiënten na een suïcidepoging in 45% van de gevallen zeggen dat ze wilden sterven. Bijna de helft zegt "de situatie was zo ondraaglijk dat ik niets anders wist te doen".  De vermelde motieven verwijzen veelal naar psychische pijn die als ondraaglijk en onoplosbaar wordt ervaren. Deze cijfers wijzen op de ernst van de situatie en het belang van een goede opvang.

 

Het helen van de pijn

Naasten en hulpverleners kunnen deze psychische pijn mee helpen dragen en verzachten. Het erkennen van het lijden en een helpende hand reiken om uitwegen te vinden, is de basis van goede zorg. De belangrijkste vraag is: "Wat heb je nodig en wat kunnen we voor je doen om door deze moeilijke tijd te komen". Soms is medicatie en rust aangewezen. Vervolgens is het belangrijk nieuwe doelen te vinden en probleemoplossende vaardigheden te versterken.

Uiteindelijke zeggen patiënten vaak: "Ik ben blij dat ik er nog ben en ben er sterker uitgekomen". Jongeren ervaren vaak een hoge drempel om met een professional te spreken. De app OnTrackAgain helpt jongeren weer op weg na een poging. Neem ook een  kijkje op www.ontrackagain.be .

 

App OnTrackAgain voor jonge suïcidepogers genomineerd voor de ‘Prijs van de jeugd’.

Jaarlijks wordt er een prijs uitgereikt op de ‘Dag van de jeugdzorg’. Deze vond plaats op 9 oktober. Met de prijs van 2014 wilde men het gebruik van nieuwe technologieën in de zorg in de kijker stellen.  Het VCLB uit Limburg won de prijs vanwege hun chat op woensdagnamiddag.

Wil je meer weten over de app?

 

© Zelfmoord1813 - disclaimer