Ik was op, het was voor mij gedaan

Geplaatst door:

Ik was op, het was voor mij gedaan

 

Ik had zoveel te verwerken, op den duur denkt ge “Waarom moet ik er nog zijn”?

Ik dacht dat er niets positiefs meer was voor mij. Ik had teveel moeten slikken, figuurlijk dan, werk kwijt, scheiding…

 

Ik zat aan de grond. Ik was op.

Ik leefde op automatische piloot tot de batterij helemaal plat was.  Dan denkt ge: “Nu is het helemaal gedaan”.

 

Mensen getuigen deze week in het TV programma ‘Iedereen beroemd’ op Eén,  hoe ze moe gevochten, geen uitweg meer zagen. Het zijn mensen die nu stilaan er weer boven op geraken. Dit met de hulp van ‘St Annendaal’ in Diest. Het is een psychiatrisch centrum. Iedereen beroemd laat mensen aan het woord in hun dagelijkse bezigheden. Het zijn mensen die door een diep dal zijn gegaan en nu weer een toekomst voor zichzelf zien. Het is geen toekomst als in een rozentuin. Het is met vallen en opstaan… maar nu niet meer alleen, maar met de hulp van professionelen en mede’patiënten’ en naasten die om hen geven.

 

Moedige getuigenis

 

Ik vind het zeer mooie getuigenissen van moedige mensen, want het is niet simpel om in beeld voor TV te vertellen over jouw miserie.  We krijgen een inkijk in hun levens en in hoe een psychiatrisch ziekenhuis werkt.  En dat is zeer goed want er zijn nog zoveel vooroordelen.  Deze mensen zijn ‘patiënten’ geworden, niemand wil een dergelijk etiket opgeplakt krijgen.  Het zijn mensen zoals jij en ik en gelukkig is er goede hulp als je… zeg maar een ‘psychiatrisch probleem’ hebt.

 

‘Te gek’

 

Dit programma -dat de hele week loopt- werd gemaakt in het kader van 10 jaar ‘Te Gek’.  ‘Te Gek’ werkt aan een positievere beeldvorming over geestelijke gezondheid. Dat is heel hard nodig in Vlaanderen.  Praten  over zelfmoordgedachten ?  Doen, want praten helpt. 

© Zelfmoord1813 - disclaimer