Omgaan met suïciderisico in de gezondheidszorg. Lancering richtlijn voor hulpverleners.

PERSMEDEDELING 30 MAART 2017

 

Omgaan met suïciderisico in de gezondheidszorg. Lancering richtlijn voor hulpverleners.

 

Zo goed als elke hulpverlener zal gedurende zijn of haar carrière geconfronteerd worden met personen die aan zelfmoord denken, een zelfmoordpoging ondernomen hebben of zelfmoord plegen. De gevoeligheid en complexiteit van deze problematiek zorgt ervoor dat hulpverleners soms onzekerheid ervaren met betrekking tot het omgaan met suïcidale personen.

Vandaag lanceert het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie een richtlijn en e-learningwebsite (www.zelfmoord1813.be/sp-reflex) om artsen, psychologen, psychotherapeuten en verpleegkundigen te ondersteunen bij het omgaan met suïciderisico binnen de gezondheidszorg. Deze richtlijn biedt handvaten bij het detecteren, behandelen en opvolgen van suïcidale personen en hun naasten.

Prof. G. Portzky (VLESP): “Hulpverleners die geconfronteerd worden met een suïcidale patiënt of cliënt zitten vaak met de handen in het haar. Hoe spreek ik over deze zelfmoordgedachten, wat kan ik doen voor deze persoon, welke interventies zijn er mogelijk? De richtlijn biedt wetenschappelijk ondersteunde informatie en handvaten die hulpverleners op een toegankelijke manier kunnen raadplegen op een moment dat het voor hen past”

De richtlijn kadert binnen het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie van Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin en heeft als doel om wetenschappelijk onderbouwde ondersteuning te bieden aan hulpverleners die in contact komen met suïcidale personen en hun omgeving. Thema’s die aan bod komen zijn: detectie van suïciderisico, interventies om het suïciderisico te beperken, wat te doen na een suïcidepoging, wat te doen na een suïcide en opstellen van een suïcidepreventiebeleid.

Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin: “Suïcidepreventie is een belangrijk actiepunt binnen het Vlaamse gezondheidsbeleid. Met ‘Think life’ hebben we reeds een evidence-based online tool gelanceerd voor mensen met suïcidale gedachten zelf. Met de lancering van deze richtlijn en het e-learningpakket voor hulpverleners zetten we een volgende stap en zetten we echt in op een wetenschappelijk onderbouwde hulpverlening en ondersteuning van mensen met suïcidale gedachten.”

Om de aanbevelingen op een toegankelijke manier bij de hulpverleners te krijgen, werd een e-learningwebsite ontwikkeld met modules die hulpverleners gratis en op eigen tempo kunnen doorlopen. De richtlijn wordt via zelfmoord1813 aangeboden.

Toegang tot de e-learningwebsite: www.zelfmoord1813.be/sp-reflex

 

Voor meer informatie en toelichting over deze richtlijn:

Prof. Dr. Gwendolyn Portzky – 0486/32 06 81

© Zelfmoord1813 - disclaimer