Vanavond documentaire Te Gek?! op één

TE GEK!? VAN DE TOUR 2014 - PREVENTIE ZELFDODING - DOCUMENTAIRE
Vanavond 08/06 om 21u25 in Koppen XL op één

Elke dag sterven er in Vlaanderen drie mensen door zelfdoding en nog eens 30 doen een ernstige poging, een cijfer dat 1,5 keer hoger is dan het Europese gemiddelde. Bij negentig percent is er sprake van een psychiatrische aandoening. Het zijn enkele rauwe statistieken waar nog veel te veel een taboesfeer over hangt. De campagne Te Gek!? probeert daar iets aan te doen. En zoals elk jaar trekken ze naar Frankrijk om er in het zog van de Tour enkele cols te gaan beklimmen.

Zo leren we Wim, Gert en Patrick kennen. Alle drie hebben ze er serieus over gedacht om uit het leven te stappen. "Je wordt gewoon echt omringd door een gevoelen dat je weg wilt, een subtiel verlangen naar de dood", vertelt Wim. Hij heeft gelukkig op tijd hulp gevonden. Maar voor de ouders van Tom is het te laat. Ze moeten verder met de onwezenlijke leegte. Freddy, Toms vader, gaat ook mee naar de Pyreneeën. Samen met andere deelnemers wil hij zo helpen om zelfdoding bespreekbaar te maken en hij hoopt ook om de dood van z'n zoon een plaats te geven in z'n verdere leven.

Een aangrijpende reportage van het Psychiatrisch ziekenhuis St-Annendael uit Diest, vzw Te Gek!? en documentairemaker Bart Van Wanzeele. In samenwerking met het Centrum ter Preventie van Zelfdoding en het Vlaams Expertisecentrum Suicidepreventie.

Op 9 juni wordt het startschot gegeven voor de nieuwe Te Gek!? waar aandacht gevraagd wordt voor 'jongeren en geestelijke gezondheid'.

© Zelfmoord1813 - disclaimer