Werelddag Suïcidepreventie 2021

Op 10 september is het Werelddag Suïcidepreventie. Een dag waarop elk jaar wereldwijd aandacht gevraagd wordt voor de preventie van zelfdoding.

In Vlaanderen organiseren het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP), het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ) en de Suïcidepreventiewerking van de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG-SP) tal van acties op en in de aanloop naar de Werelddag.

Wist je dat ook jij een rol kan spelen in de preventie van zelfdoding? Lees hieronder op welke manieren jij kan deelnemen Werelddag Suïcidepreventie:

 

1. Toon je betrokkenheid

Neem deel aan één of meerdere van onze acties!

Zo kan je op 10 september een pin dragen en hiervan een foto delen op sociale media. De oranje-gele pin is het internationale symbool voor suïcidepreventie en wordt op de Werelddag zowel live als virtueel gedragen. Wil je deze pin toevoegen aan je profielfoto? Klik dan hier voor het Facebookkader.

Je betrokkenheid kan je ook tonen door deel te nemen aan Light a candle of door de Zelfmoordlijn te steunen. Meer informatie over alle acties van de Werelddag Suïcidepreventie 2021 vind je hier: www.zelfmoord1813.be/wspd.

 

2. Zorg goed voor jezelf en voor elkaar

Word jij of iemand in je omgeving geconfronteerd met zelfmoord(gedachten)? Dan is goed zorg dragen voor jezelf en voor elkaar een must. Op Zelfmoord1813 vind je zowel tips voor zelfhulp als tips over hoe je iemand kan helpen en tips voor nabestaanden.

Om je verder op weg te zetten lanceren we in het kader van de Werelddag een gloednieuwe versie van onze mobiele app BackUp en organiseren we tal van webinars.

 

3. Zorgzaam communiceren

Werelddag Suïcidepreventie kan een goede aanleiding vormen om in de media aandacht te besteden aan de preventie van zelfdoding. Dit kan door te berichten over één van onze acties of door een breder artikel over preventie van zelfdoding in Vlaanderen te brengen (cijfers en achtergrondformatie vind je hier).

Het thema zelfdoding in de media brengen kan zorgen voor een betere bespreekbaarheid, maar het houdt ook risico’s in. Een zorgvuldige berichtgeving is daarom van levensbelang en dus ontwikkelde het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) richtlijnen voor journalisten.

Maar wist je dat ook het delen van je verhaal of een nieuwsbericht over zelfmoord via sociale media een effect kan hebben op de gedachten, gevoelens en het gedrag van anderen? Het kan anderen die het moeilijk hebben steun bieden en vooruit helpen, maar soms kan het kwetsbare mensen aanzetten tot zelfmoord. Hoe je een post over zelfmoord brengt is dus belangrijk. Gelukkig kan dit ook op een veilige manier. Lees hier onze tips om als sociale mediagebruiker of influencer mee zelfdoding te voorkomen.

 

© Zelfmoord1813 - disclaimer