Zelfmoordpogingen bij jongeren zijn vaak verborgen

Geplaatst door:

Jongeren die een zelfmoordpoging doen praten daar vaak niet over met mensen die hen zouden kunnen helpen. Als we de cijfers zien van studies waarbij aan jongeren gevraagd wordt of ze ooit een zelfmoordpoging hebben gedaan, dan is het echt schrikken. Tussen de 7 en 10% van de jongeren beantwoorden die vraag positief. Als je navraagt in ziekenhuizen en bij begeleidingscentra, dan blijkt dat die grote groep jongeren daar niet bekend is.

1 op de 3 jongere zegt overigens dat niemand op de hoogte was van de zelfmoordpoging.

Menen ze het niet echt? 

Een zelfmoordpoging is meestal een ‘pijnkreet’. ‘Ik wist niets anders te doen’, ‘ik was de controle kwijt’, ‘ik wou dat de miserie zou stoppen’.  Jongeren zijn soms bang dat deze kreet mis begrepen wordt. ‘Ik wil niet bekeken worden als iemand die zich aanstelt’ , ‘Ik trek zelf mijn plan wel’, ‘Ik wou niemand opzadelen met mijn probleem’, ‘het zou alleen maar meer problemen veroorzaken’.

Het zijn jongeren die kwetsbaar zijn en kunnen geholpen worden. Elke poging moet ernstig genomen worden. 

Hoe deze jongeren bereiken?

Jongeren praten met andere jongeren en vragen vaak geheimhouding. Dat is een slechte zaak. Geheimhouding beloven maakt dat er geen hulp komt. Praat erover en durf te vertrouwen op volwassenen die kunnen helpen.

De stap naar professionele hulp is vaak erg groot. Help om die stap te zetten.

De toolkit voor jonge pogers kan helpen

We maakten materialen om jongeren na een poging te helpen. Er is de website On Track Again en de app. Help jongeren de weg ernaar toe kennen. Het is een eerste stap op weg naar hulp. 

Want praten helpt

Jongeren getuigen over wat hen heeft geholpen. We hebben er filmpjes over gemaakt. Je kan ze bekijken op deze pagina of op On Track Again.

© Zelfmoord1813 - disclaimer