LGBT+

Holebi’s en transgender personen (LGBT+) zijn opgenomen als specifieke doelgroep in het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie, gezien zij frequent kampen met psychische klachten en zelfmoordgedachten. Zo bleek eerder al uit een onderzoek van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) en het Transgender Infopunt (TIP). Zie onze factsheet.

Zit je als LGBT+ persoon met zelfmoordgedachten? Blijf er niet alleen mee zitten en raadpleeg hier onze inclusieve tips en tools.

Neem ook zeker een kijkje op lumi.be en gendervonk.be Deze websites werden ontwikkeld door çavaria en TIP, in samenwerking met VLESP en met de steun van de Vlaamse Overheid en bieden holebi’s en transgender personen inzicht in stressfactoren en psychische klachten die zij kunnen ervaren. Je vindt er tips, videogetuigenissen en links naar hulp over thema’s als zelfaanvaarding, het vinden van een netwerk, je goed in je vel voelen en het omgaan met suïcidale gedachten. Er is ook een apart luik voor ouders en een specifieke rubriek voor hulpverleners. 

De evaluatiestudie die VLESP uitvoerde toonde dat holebi’s en transgender personen de website relevant, herkenbaar en hoopgevend vonden. Na het bezoek aan de website bleek men bovendien meer open te staan om bij psychische klachten de stap naar professionele hulp te zetten. Prof. Portzky, directeur van VLESP, onderstreept het belang van dit initiatief voor de aanpak van suïcidepreventie in Vlaanderen “Het is essentieel om via websites als deze de drempel tot hulp te proberen verkleinen. Onze evaluatiestudie van de website toont dat mensen na het doorlopen van de website een grotere bereidheid tonen om over psychische problemen te praten en de stap naar professionele hulp te zetten. Die openheid kan beschermend werken tegen suïcidaal gedrag en dit stemt ons dan ook hoopvol.” 

Bekijk hier de trailer van dit project.

>> Naar lumi.be.

>> Naar gendervonk.be (specifieke info voor transgender personen en hun omgeving).

 

© Zelfmoord1813 - disclaimer