Ga verder naar de inhoud

Hoe kan ik verder na een poging?

Deze pagina is opgedeeld in enerzijds informatie voor volwassenen die een poging ondernamen en anderzijds voor jongeren na een suïcidepoging.

Informatie voor volwassenen

Misschien had je het gevoel dat je vast zat en geen andere uitweg meer zag. Misschien wou je dat je niet meer hoefde te denken, dat je niets meer zou voelen, dat de pijn zou stoppen. De wanhoop werd zo groot dat je een zelfmoordpoging ondernam. Nu moet je verder. Maar hoe?

Hartje doorgeven

In het ziekenhuis

Hulpverleners in het ziekenhuis nodigen je uit om je verhaal te doen. Vertrouw op hen. Misschien heb je tijd nodig om op krachten te komen en is een opname aangewezen.

Samen met je hulpverleners kan je uitzoeken wat er nodig is om terug op weg te gaan. Medicatie? Psychotherapie? Hulp bij je thuis? Je staat er niet alleen voor.

Terug naar huis met een vervolgzorgplan

Een vervolgzorgplan biedt jou een houvast. Je kan het samen met je hulpverleners en je naasten uitwerken. Vraag informatie over de behandeling in het ziekenhuis, bijvoorbeeld welke medicatie je hebt gekregen en wat je thuis moet doen om de behandeling verder te zetten. Bekijk welke behandeling je verder nog nodig hebt en maak een afspraak met een hulpverlener die je hierbij kan helpen. Uit een crisis kan je leren en sterker worden.

Gesprek met tas

Wat helpt?

  • Een routine opbouwen, gezond eten, slapen, bewegen
  • Je gedachten opschrijven
  • Afleiding zoeken en een lijst maken met dingen dat je kan doen als je het moeilijk hebt zodat je die altijd bij de hand hebt
  • Praten met mensen, contacten leggen en onderhouden
  • Geen alcohol of drugs gebruiken
  • In therapie gaan, de tijd nemen om met een hulpverlener jouw pijn te delen en op zoek te gaan naar manieren om het leven weer aan te kunnen en problemen aan te pakken
  • Indien nodig je voorgeschreven medicatie nemen
  • Contact opnemen met de Zelfmoordlijn 1813 als je het moeilijk hebt
  • Leren omgaan met je zelfmoordgedachten
  • De huisarts op de hoogte brengen. Je huisarts is de hulpverlener die het dichtst bij jou staat. Bij de huisarts kan je terecht in crisismomenten. Vertel je huisarts wat er is gebeurd en bespreek hoe je verder hulp kan krijgen. Ook als je het moeilijk krijgt en opnieuw zelfmoordgedachten hebt, kan je terecht bij je huisarts.
Safety plan resized

Maak een veiligheidsplan

Een veiligheidsplan helpt je om een eventuele volgende crisis te overbruggen. Het bevat signalen waaraan je bij jezelf kan herkennen dat je het moeilijk hebt en dingen die je kan doen om rustiger te worden, hulp te zoeken of jezelf in veiligheid te brengen.

Publicaties

Download de folder ‘Als het leven ondraaglijk lijkt…praten helpt’. Hij is speciaal gemaakt voor mensen in jouw situatie.

Volgende online tools en apps kunnen jou helpen

Forum

Het forum is een veilige plek om in gesprek te gaan met lotgenoten over zelfmoordgedachten. Het is geen crisishulp.

Professionele hulp vinden

Je voelt je niet goed in je vel en vreest dat je er zelf niet uit zal geraken? Verschillende mensen staan klaar om te luisteren en samen mogelijkheden te verkennen.

Safety Plan

Een Safety Plan helpt personen met zelfmoordgedachten om in zeven stappen een suïcidale crisis te overbruggen.

Informatie voor jongeren

Was je alles moe, zag je geen uitweg meer? Had je het gevoel dat niets of niemand je nog kon helpen? Je bent niet alleen, andere jongeren hebben dit ook meegemaakt.

Afbeelding getuigenis Simon

Verhalen van andere jongeren

Wat andere jongeren geholpen heeft, kan je lezen op On Track Again. Je vindt er video’s waarin jongeren vertellen over wat zij hebben meegemaakt en hoe het nu met hen gaat. Op de site van On Track Again vind je bovendien dingen die je kan doen om jezelf te helpen. Ook op de website van WatWat vind je informatie en getuigenissen over zelfmoord op maat van jongeren.