Samen kunnen we zelfdoding voorkomen

Werelddag Suïcidepreventie #WSPD

Op 10 september, Werelddag Suïcidepreventie, wordt elk jaar wereldwijd aandacht gevraagd voor de preventie van zelfdoding. In Vlaanderen organiseren we vanuit Zelfmoord1813 tal van acties op en in aanloop naar de Werelddag. Met deze acties roepen we iedereen op om:

  1. Betrokkenheid te tonen via de Pinactie, de ‘Light a candle’ actie, steunen van de Zelfmoordlijn.
  2. Goed voor jezelf en elkaar te zorgen. Daartoe lanceren we onze vernieuwde BackUp app en organiseren we tal van webinars.
  3. Zorgzaam te communiceren, aan de hand van onze mediarichtlijnen en sociale mediatips.

 

1. Toon jouw betrokkenheid

Pins om te sensibiliseren en zelfmoord bespreekbaar te maken

Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP), het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ) en de suïcidepreventiewerking van de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG-SP) lanceren samen een actie waarbij ze zoveel mogelijk organisaties en mensen oproepen om op de Werelddag een pin te dragen (en foto's ervan te delen) om te tonen dat ze preventie van zelfdoding belangrijk vinden. De oranje-gele pin is het internationale symbool voor suïcidepreventie en wordt op 10 september zowel live als virtueel gedragen. Wil je deze pin toevoegen aan je profielfoto? Klik dan hier voor het Facebookkader.

Light a candle

Wereldwijd worden op Werelddag Suïcidepreventie om 20u kaarsjes aangestoken om overleden dierbaren te gedenken, maar ook om mensen die iemand verloren aan zelfdoding in hun omgeving te steunen. Ook Werkgroep Verder na Zelfdoding neemt deel aan dit internationale initiatief.

Steun de Zelfmoordlijn

Naar jaarlijkse gewoonte doet het Centrum ter Preventie van Zelfdoding op 10 september ook een oproep om vrijwilliger te worden aan de Zelfmoordlijn. Dit jaar gaat deze rekruteringsoproep gepaard met een campagne om de Zelfmoordlijn ook financieel te steunen. Meer info op www.steundezelfmoordlijn.be

Benefietconcert Boho Strings

Op 10 september gaat ook een benefietconcert door van het orkest Boho Strings, onder leiding van David Ramael in de Antwerpse Singel. Het concert wordt georganiseerd ter nagedachtenis van Peter De Prins die in 2020 overleed door zelfdoding. 
Zelf amateur pianist en lid van de Raad van Bestuur van Boho Strings liet Peter De Prins zijn sporen na. Na zijn dood initieerden zijn echtgenote Veronique Van de Steen, samen met LQ, Boho Strings en Xpair Communication het initiatief Be a H(e)aro om bedrijven te sensibiliseren over suïcidepreventie en om zelf een leidende rol te spelen om het taboe op zelfmoord op de werkvloer te doorbreken.
Voorafgaand aan het concert vindt een rondetafelgesprek plaats over geestelijke gezondheid en suïcidepreventie met als bijzondere gast Dirk De Wachter. De opbrengst van dit dit benefietconcert gaat integraal naar het Centrum ter Preventie van Zelfdoding en het initiatief Be a He(a)ro.
Voor tickets kun je hier terecht.

 

2. Zorg goed voor jezelf en elkaar

Goed zorg dragen voor jezelf en voor elkaar is een must wanneer jij of iemand in jouw omgeving geconfronteerd wordt met zelfmoord(gedachten). Als startpunt vind je hier onze tips voor zelfhulp, onze tips over hoe je iemand kan helpen en onze tips voor nabestaanden.

Om je verder op weg te zetten lanceren we in het kader van de Werelddag een gloednieuwe versie van onze mobiele app BackUp en organiseren we tal van webinars. Ook zetten we graag onze playlist met hoopvolle muziek #HopeBeats nog eens in de kijker. 

Check de nieuwe versie van de mobiele app BackUp

De mobiele app BackUp werd in 2013 gelanceerd met als doel houvast te bieden aan mensen in een suïcidale crisis en hun naasten, zodat ze snel steun kunnen vinden (bv. belangrijke contacten, hulplijnen, een safety plan, copingstrategieën) op moeilijke momenten. Op basis van de feedback van de gebruikers wordt nu een nieuwe versie gelanceerd.

Wat is er veranderd? Vanaf nu zit er veel meer uitleg en voorbeelden in de app, zodat gebruikers beter te weten komen welk onderdeel waarvoor staat of dient. Bovendien is er een volledig nieuw onderdeel ‘Vraag & Antwoord’ aan de app toegevoegd, hier krijgen gebruikers antwoorden op vragen zoals Zou ik het aan iemand vertellen dat ik aan zelfmoord denk?’

Verder kreeg BackUp een grondige opfrissing zodat de app weer helemaal mee is met de tijd. Er kunnen nu bijvoorbeeld ook video’s (bv. vanuit YouTube) aan toegevoegd en gedeeld worden en je kan gebruik maken van hedendaagse communicatiemiddelen (bv. WhatsApp). 
De vernieuwde app is gratis te downloaden. Gebruikers van de oude BackUp krijgen via een update toegang tot de nieuwe functionaliteiten.

Meer over BackUp

Webinars ‘Maak mee het verschil’

Suïcidepreventie is iets wat we met ons allen kunnen doen. Daarom biedt het Centrum ter Preventie van Zelfdoding in aanloop naar de Werelddag Suïcidepreventie verschillende gratis webinars aan, die je handvatten aanbieden om te reageren op mensen met zelfdodingsgedachten, en zelf mee het verschil te maken.

  • Op dinsdag 7 september om 14u geven we een webinar gericht op bedrijvenWat kan jouw bedrijf betekenen in het voorkomen van zelfdoding, wat zijn good practices, hoe ga je in gesprek en hoe zorg je voor veerkracht bij je werknemers? Deze, en meer vragen, komen aan bod tijdens deze boeiende webinar!
  • Op woensdag 8 september om 20u geven we de webinar 'Hoe help ik iemand in mijn omgeving die mogelijk aan zelfmoord denkt?'. Deze instapklare webinar focust op de basisvaardigheden: het herkennen van signalen, het aangaan van een (eerste) gesprek en het doorverwijzen naar de correcte professionele hulp. Een absolute aanrader voor eigenlijk iedereen, ongeacht je voorkennis.
  • Op donderdag 9 september om 19u focussen we op preventie op sociale mediaHierbij besteden we bijzondere aandacht aan hoe je op sociale media kan praten over zelfdoding op een preventieve en helpende manier. Daarnaast geven we ook tips en concrete manieren om in gesprek te gaan met iemand die op sociale media zorgwekkende berichten plaatst. Deze webinar wordt georganiseerd in samenwerking met het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie.

Alle webinars zijn gratis, inschrijven is wel vereist.

Meer info over aankomende vormingen en webinars

 

3. Communiceer zorgzaam via (sociale) media

Werelddag Suïcidepreventie kan in de media een goede aanleiding vormen om aandacht te besteden aan de preventie van zelfdoding. Dit kan door te berichten over één van onze acties of door een breder artikel/post over preventie van zelfdoding in Vlaanderen te brengen (cijfers en achtergrondformatie vind je hier). Ook het brengen van positieve en hoopvolle getuigenissen over wat mensen helpt is waardevol. Een zorgvuldige berichtgeving over zelfmoord is daarbij van levensbelang. Volg daarom steeds onze richtlijnen voor journalisten en onze tips voor sociale mediagebruikers. Vragen of advies nodig? Het VLESP helpt je graag verder.

Kwam je tot slot een kwaliteits- en waardevol nieuwsitem of verhaal over zelfmoord(preventie) tegen in de media? Dan kan je dit nomineren voor de VLESP Media-award die in het najaar wordt uitgereikt.

 

© Zelfmoord1813 - disclaimer