Ga verder naar de inhoud

Aan de slag rond Werelddag Suïcidepreventie in de hulpverlening

Werelddag Suïcidepreventie (WSPD) is een belangrijke gelegenheid om stil te staan bij de impact van zelfmoord en het belang van preventie. Als hulpverlener speel je een cruciale rol in het herkennen van signalen en het bieden van de juiste ondersteuning. Op deze pagina vind je alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan rond WSPD.

WSPD lintje zonder achtergrond

Doorbreek het taboe en ga het gesprek aan

Voor de Werelddag Suïcidepreventie (WSPD) 2024-2026 is het thema van de International Association for Suicide Prevention (IASP) “Doorbreek het taboe”, met de oproep: “#StartTheConversation”. Ook in Vlaanderen sluiten we ons bij dit thema aan.

Deze campagne moedigt iedereen aan om het gesprek over zelfdoding te beginnen onder de noemer #StartTheConversation. Het doel is om de stilte en het stigma rond zelfmoord te doorbreken en meer openheid, begrip en steun te creëren. Door hierover te praten, kunnen we het taboe doorbreken.

Praat met elkaar, luister zonder oordeel en bied hulp waar mogelijk. Samen kunnen we een verschil maken.

Hoe kunnen hulpverleners bijdragen?

Als hulpverlener speel je een sleutelrol in het herkennen en aanpakken van suïcidaliteit. Door deel te nemen aan WSPD, kun je je kennis en vaardigheden verder ontwikkelen, bijdragen aan bewustwording in de samenleving, en een actieve rol spelen in de preventie van zelfmoord.

1. Organiseer of neem deel aan bewustwordingsactiviteiten

Op WSPD kan je als hulpverlener deelnemen aan of zelf activiteiten organiseren die gericht zijn op suïcidepreventie:

  • Lokale workshops of lezingen: Deel kennis en best practices met collega's, cliënten en het publiek.
  • Informatiesessies: Organiseer een bijeenkomst waarin je informatie verstrekt over zelfdoding en preventie, gericht op specifieke doelgroepen zoals jongeren, ouderen of specifieke beroepsgroepen.
  • Symbolische acties: Activiteiten zoals wandelingen of herdenkingsbijeenkomsten kunnen de gemeenschap samenbrengen en het bewustzijn vergroten. Denk bijvoorbeeld aan de wereldwijde 'Light a Candle'-actie.

2. Verhoog de zichtbaarheid van suïcidepreventie

Gebruik WSPD om suïcidepreventie zichtbaarder te maken binnen je praktijk of je organisatie:

  • Draag de pin: Draag de internationale geel-oranje pin om te laten zien dat jij en je organisatie suïcidepreventie belangrijk vinden.
  • Verspreid informatiemateriaal: Plaats posters, flyers en brochures in wachtkamers, kantoren en openbare ruimtes. Zorg ervoor dat deze materialen praktische informatie bevatten over waar mensen hulp kunnen vinden. Naast het communicatiemateriaal van WSPD, kan je ook materialen gebruiken die werden ontwikkeld in kader van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid.
  • Sociale media: Deel berichten en verhalen over suïcidepreventie op sociale media om je bereik te vergroten en het gesprek te stimuleren. Bekijk onze tips voor sociale mediagebruikers.

3. Voer gerichte preventiecampagnes

Maak gebruik van de bekendheid van WSPD om specifieke preventiecampagnes te voeren of te verspreiden, met aandacht voor onze mediarichtlijnen:

  • E-mailcampagnes: Stuur informatieve e-mails naar cliënten en netwerkpartners met tips en bronnen over suïcidepreventie.
  • Inschakelen van lokale media: Werk samen met lokale kranten of mediamakers om het onderwerp onder de aandacht te brengen en mensen te informeren over beschikbare hulpbronnen. Kijk zeker onze adviezen voor journalisten en fictiemakers na bij het creëren van je campagne.
  • Samenwerking met andere organisaties: Bundel krachten met ziekenhuizen, GGZ-instellingen en welzijnsorganisaties om gezamenlijke activiteiten of campagnes te organiseren.
  • Verspreid onze campagnes: Verspreid mee met ons één van onze campagnes en breng zo het belang van zelfmoordpreventie mee onder de aandacht.

4. Stimuleer interne samenwerking en collegiale uitwisseling

  • Intervisies: Organiseer een intervisie met collega's om elkaar te ondersteunen en te leren van verschillende aanpakken.
  • (H)erkenning vinden in boeken: Over de jaren heen zijn er heel wat boeken geschreven door experts, hulpverleners en lotgenoten over rouwen na zelfdoding. Bespreek samen met je collega's een boek uit onze lijst van interessante literatuur.
  • Thematische bijeenkomst: Organiseer een discussieavond of themabijeenkomst waarbij suïcidepreventie centraal staat.
Laptop

Hulp en advies nodig?

Twijfel je of de actie die je wil organiseren voldoet aan de richtlijnen? Ben je nog op zoek naar een gepaste actie voor jouw organisatie? Je kan bij ons terecht voor informatie, advies en vorming op maat.

Beschikbare hulpmiddelen voor WSPD

Op Zelfmoord1813 kunnen hulpverleners een scala aan materialen vinden om hun WSPD-activiteiten te ondersteunen en suïcidepreventie binnen hun organisatie te versterken.

  • Tips en adviezen voor hulpverleners:

Hoe verleen je kwaliteitsvolle zorg aan personen die met zelfmoordgedachten worstelen? Hoe zorg je ervoor dat je niet alleen aandacht hebt voor hen en hun nabestaanden, maar ook voor de naasten die hen ondersteunen? Ontdek onze actuele richtlijnen en tips.

  • Voorlichtingsmaterialen:

Affiches, posters en andere materialen die je kunt gebruiken om suïcidepreventie zichtbaar te maken binnen je organisatie of praktijk.

  • Vormingen en workshops

WSPD is ook een goed moment om je kennis te verdiepen door middel van trainingen. Deze vormingen vergroten niet enkel je vaardigheden in het herkennen en aanpakken van suïcidaliteit, het brengt je ook op de hoogte van de nieuwste inzichten en strategieën in zelfmoordpreventie.

  • Suïcidepreventiebeleid

Geconfronteerd worden met zelfmoord(gedachten) binnen jouw organisatie is een ingrijpende gebeurtenis. Op zo'n moment helpt het om te kunnen terugvallen op een goed uitgewerkt suïcidepreventiebeleid dat duidelijk aangeeft hoe je best reageert, communiceert en hulp biedt.

  • Postventie binnen jouw organisatie

Naast preventie is ook postventie belangrijk. Een zelfdoding heeft een grote impact op de nabestaanden, betrokken hulpverleners en/of de organisatie. Laat je ondersteunen bij het (ver)werken rond zelfdoding en ontdek het aanbod van Zelfmoord1813.

Ontwerp zonder titel 3 transformed

Doe mee en maak een verschil

Iedereen kan een rol spelen in zelfmoordpreventie. Of het nu is door deel te nemen aan een activiteit op WSPD, een gesprek aan te gaan met een collega, of bewust te zijn van de signalen, elke actie telt. Deel jouw steun voor WSPD via sociale media met de hashtags #StartTheConversation en #WSPD2024, en help ons zo de boodschap verder te verspreiden.

Vormingsaanbod voor hulpverleners

28 november 2024 - Suïcidepreventie in de huisartsenpraktijk - Brussel

28 november 2024
Georganiseerd door CGG-SP Brussel

11 en 20 maart 2025 - Tweedaagse vorming Toekomstgerichte Training

11 maart en 20 maart 2025
Georganiseerd door VLESP