Ga verder naar de inhoud

Aan de slag rond Werelddag Suïcidepreventie op de werkvloer

Op 10 september, tijdens de Werelddag Suïcidepreventie (WSPD), wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor zelfmoordpreventie. Werk kan zowel beschermen als het risico op suïcidaliteit vergroten. Daarom is het belangrijk dat ook bedrijven stilstaan bij hun rol in suïcidepreventie.

WSPD lintje zonder achtergrond

Doorbreek het taboe en ga het gesprek aan

Voor de Werelddag Suïcidepreventie (WSPD) 2024-2026 is het thema van de International Association for Suicide Prevention (IASP) “Doorbreek het taboe”, met de oproep: “#StartTheConversation”. Ook in Vlaanderen sluiten we ons bij dit thema aan.

Deze campagne moedigt iedereen aan om het gesprek over zelfdoding te beginnen onder de noemer #StartTheConversation. Het doel is om de stilte en het stigma rond zelfmoord te doorbreken en meer openheid, begrip en steun te creëren. Door hierover te praten, kunnen we het taboe doorbreken.

Praat met elkaar, luister zonder oordeel en bied hulp waar mogelijk. Samen kunnen we een verschil maken.

WSPD onder de aandacht brengen op de werkvloer

Wil je in jouw organisatie/bedrijf zelf een actie op poten zetten rond Werelddag Suïcidepreventie? Wij helpen je graag op weg met inspiratie om rond dit thema aan de slag te gaan.

1. Organiseer een lunch- en learn sessie

Plan een informele lunchbijeenkomst waarbij een expert een korte presentatie geeft over suïcidepreventie. Dit biedt medewerkers de gelegenheid om te leren over de signalen van zelfmoordgedachten en hoe ze kunnen helpen.

Voor verdere verdieping kan je je ook inschrijven voor één van onze vormingen. Bekijk het vormingsaanbod van Zelfmoord1813.

2. Bewustwordingscampagne

Start een interne communicatiecampagne in de aanloop naar 10 september. Hang posters op, stuur nieuwsbrieven uit, en deel video's die het thema van WSPD ondersteunen. Gebruik de kleur oranje/geel, het symbool van suïcidepreventie, in je digitale communicatie. Je kan ook één van onze campagnes mee verspreiden en zo het belang van mentale gezondheid mee onder de aandacht brengen.

3. Deel hulpmiddelen en hulpbronnen

Stel een informatiepakket samen met folders en brochures over suïcidepreventie. Deze kunnen zowel fysiek als digitaal worden verspreid. Zorg ervoor dat medewerkers weten waar ze terecht kunnen voor hulp, zowel intern als extern.

4. Organiseer symbolische acties

Overweeg bijvoorbeeld om een moment van stilte te organiseren om degenen te herdenken die door zelfdoding zijn getroffen. Ontwerp samen met een grafisch ontwerper, illustratrice, creatieve collega, … mooie postkaartjes met hoopgevende quotes en uitspraken die een hart onder de riem steken. Of roep jouw organisatie, werknemers, ... op om gedichten te schrijven en/of voor te lezen ter aanleiding van de werelddag suïcidepreventie.

5. Organiseer een verbindende actie

Acties zoals pannenkoeken bakken, sponsorlopen of een benefiet ondersteunen niet enkel financieel, maar brengen ook mensen bijeen rond een thema dat vaak moeilijk bespreekbaar is. Naast een steuntje in de rug voor de Zelfmoordlijn, spelen deze acties dus ook hun rol in het doorbreken van het taboe en het mogelijk maken van een gesprek.

Wil je iets organiseren ten voordele van Zelfmoordlijn 1813? Neem contact op met het Centrum ter Preventie van Zelfdoding voor ondersteuning.

Wil je een actie opzetten om de nabestaandenwerking van Werkgroep Verder na Zelfdoding te steunen? Hier vind je meer informatie.

6. Draag de WSPD-pin en deel je steun

Laat je steun voor suïcidepreventie zien door de WSPD-pin te dragen op 10 september. Moedig medewerkers aan om een foto met de pin te delen op sociale media met de hashtag #WSPD2024. Dit vergroot het bewustzijn en opent het gesprek over suïcidepreventie op de werkvloer en daarbuiten.

Suïcidepreventie op de werkvloer

Werelddag Suïcidepreventie kan het startpunt zijn voor blijvende aandacht voor suïcidepreventie op de werkvloer. Zelfmoordpreventie is niet iets voor één dag, maar een blijvende inzet.

Vergrootglas
  • Signalen Herkennen

Zorg ervoor dat medewerkers weten welke signalen kunnen wijzen op suïcidaliteit, zoals terugtrekking, gedragsveranderingen, of uitspraken die duiden op wanhoop. Het tijdig herkennen van deze signalen kan cruciaal zijn in het bieden van hulp.

Strategy
  • Suïcidepreventiebeleid

Moedig een cultuur van openheid aan waarin medewerkers zich veilig voelen om zorgen te uiten en hulp te zoeken voor zichzelf of anderen. Een duidelijk suïcidepreventiebeleid, inclusief protocollen en ondersteuningsopties, kan bijdragen aan een veiligere werkomgeving.

Fairy lights in hands
  • Postventie

Naast preventie is ook postventie belangrijk. In het geval van een suïcide op de werkvloer of wanneer een werknemer iemand verliest door zelfdoding, is het essentieel om ondersteuning te bieden. Werkgroep Verder na Zelfdoding biedt advies en praktische handvatten voor werkgevers. Alsook een brochure met informatie over het rouwproces, een rouwprotocol, en adviezen over rouwverlof en werkhervatting.

Ontwerp zonder titel 3 transformed

Doe mee en maak een verschil

Iedereen kan een rol spelen in zelfmoordpreventie. Of het nu is door deel te nemen aan een activiteit op WSPD, een gesprek aan te gaan met een collega, of bewust te zijn van de signalen, elke actie telt. Deel jouw steun voor WSPD via sociale media met de hashtags #StartTheConversation en #WSPD2024, en help ons zo de boodschap verder te verspreiden.

Vormingsaanbod

Om bedrijven te ondersteunen bij het bevorderen van een veilige en ondersteunende werkomgeving, bieden wij een uitgebreid vormingsaanbod aan dat specifiek gericht is op suïcidepreventie.

3 oktober 2024 - 'Suïcidepreventie op de werkvloer’ - Gratis lunchwebinar voor iedereen op de werkvloer

3 oktober 2024
Georganiseerd door Centrum ter Preventie van Zelfdoding

Vorming op maat - Preventie van zelfdoding op het werk

Georganiseerd door Centrum ter Preventie van Zelfdoding

Vorming op maat - Basistraining omgaan met suïcide

Georganiseerd door Centrum ter Preventie van Zelfdoding

Vorming op maat - Suïcidepreventie via telefoon, chat of mail

Georganiseerd door Centrum ter Preventie van Zelfdoding