Dag van de nabestaanden

Sinds 2002 organiseert Werkgroep Verder elk jaar rond eind november de Dag van de Nabestaanden. Deze dag staat in het teken van nabestaanden na zelfdoding, hulpverleners en politie. Volgende editie: zaterdag 24 november 2018 in Elewijt Center, Elewijt-Zemst.

Om je in te schrijven, klik hier 

 

Programma

Voormiddag

9u30 Verwelkoming & inleiding door Lore Vonck, voorzitster Werkgroep Verder

9u40 Minister Vandeurzen 

10u00 Getuigenissen

10u20 Intermezzo 

10u30 Pauze

11u10 Plenaire lezing: rouw & hechting, Tara Santens

12u00 Herdenkingsritueel

12u30 Concert & getuigenis Te Gek!?: Eline De Munck & Wouter Berlaen

13u Lunch

 

Namiddag

14u Lotgenotencontact, workshops & vormingen

16u Receptie


Rouwen is steun vinden bij lotgenoten

Praatgroepen

In de praatgroepen wordt ruimte geboden om ervaringen te delen. Elk levensverhaal is uniek en ieder heeft zijn eigen weg te gaan. En toch kan de ontmoeting met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt een steun in de rug zijn. Want bij elkaar vind je niet alleen begrip en herkenning, je kan ook leren van elkaar.

A1A Praatgroep voor ouder die een kind verloor - Mieke Merckx & Els Jaeken  VOLZET

A1B Praatgroep voor ouder die een kind verloor - Jente Vandeburie & Marieke Coorevits 

A2 Praatgroep voor wie een partner verloor - Ann Peeters & Carine De Koninck

A3 Praatgroep voor wie ouder verloor - Stef Vanmolkot & Bea Van Coppenolle 

A4 Praatgroep voor wie broer/zus verloor - Karen Dewaele & Gaetana Meeus   

A5 Praatgroep voor jongeren - Marie-Rose De Smedt & Els De Waegeneer 

 

Rouwen met je lichaam

B Reiki - Jezelf terugvinden na verlies. - Kenny Appelen    VOLZET

Je eigen pad over de hele breedte en lengte kunnen benutten. Zelf beslissen. Je tegelijk kwetsbaar en sterk voelen. Je eigen innerlijke kracht ontdekken. Leven met het gemis. Leren omgaan met de pijn. Ontspannen. Op een andere manier in het leven gaan staan. Het gereedschap om bij jezelf naar binnen te gaan. De ruimte die je nodig hebt groter maken. Fundamenten verstevigen. Gevoelens toelaten. Zoveel mogelijk heel worden.  

Reiki is een Japanse methode. Via de handen wordt er energie aan je doorgegeven die je zelfhelend vermogen vitaliseert. Rouwen doe je met je hele wezen: je lichaam, je denken, je voelen, je zingeving. Reiki helpt je in het zoeken van jouw weg hierin. Tijdens deze workshop krijg je een behandeling, zodat je zelf kan ervaren hoe het voelt en wat het met je doet. Je houdt alle kledij aan, behalve je schoenen. Tijdens de sessie lig je op een behandeltafel of zit je op een stoel, terwijl je Reiki krijgt. 

We zorgen voor de aanwezigheid van Reiki-behandelaars uit gans Vlaanderen, zodat deelnemers nadien in de eigen regio eventueel verder terecht kunnen voor Reiki.

C Het rouwende lichaam. Eutonie als kompas naar herstel. - Renild Van den plas & Katrien Janssen

Door een traumatische (verlies)ervaring kan het lichaam, als spontane bescherming tegen emotionele pijn, verkrampt zijn en daardoor ook (extreem) pijnlijk worden. Het lichaam kan echter ook ingangspoort zijn om te herstellen van een trauma.

In deze sessie kan je  proeven van de specifieke werkwijze van eutonie, als  ondersteuning bij je rouwproces.  Via Eutonie (betekent  letterlijk:  de juiste spanning)  kan jij weer ‘grond onder je voeten’ voelen en stapje voor stapje vertrouwen hervinden in jezelf en in het leven.

Eutonie is een ervaringsgerichte, laagdrempelige lichaamspedagogie die door iedereen  kan worden gevolgd. 

D Lichaamsgerichte therapie. - Lies Scaut (vrouw van Erik De Soir)

Geef rouw een plaats in je lichaam, geef je lichaam een plaats in je rouw.

Gedurende deze experiëntiële workshop zal Lies Scaut, na het verzorgen van een korte inleiding over meditatie en relaxatie, de deelnemers begeleiden doorheen een proces van lichaamsgerichte exploratie aan de hand van een inleefoefening waarbij de doelstelling het integreren van het lichaam in een rouwproces is, maar evenzeer het integreren van het lichaam in de beproevingen waarmee rouwende mensen te maken krijgen in de doorwerking van hun verlies.

Rouwen is herdenken

E Een beeld zegt meer dan duizend woorden.Anje Claes     VOLZET

In deze creatieve drukworkshop word je begeleid tot het vinden van een beeld bij hoe je je voelt. Via een toegankelijke techniek maak je je eigen drukplaat en drukt deze af op mooi handgeschept papier. De afdruk kan nadien ingelijst worden en een helende rol vervullen in je huis. We staan stil bij wat is en geven uitdrukking aan wat hier en nu in je leeft. We laten het hoofd even landen in onze handen.

F  Grenzeloze liefde. - Katrien Smeyers      VOLZET

Over houden van over de dood heen. Over herdenken en herinneren.
Over nooit of te nooit en nimmer vergeten. Over plezier maken.
Over schuldgevoel dat écht niet nodig is. 
Over rouwen op de vier niveaus van de mens en hoe normaal dat is.

Grenzeloze liefde is een interactieve lezing met doe-dingen die je inzicht brengen in je eigen rouwproces. Ik leg je uit waarom jij, je gezinsleden en omgeving elkaar niet altijd zo goed begrijpen. Waarom jullie anders rouwen? Hoe komt het dat jij alle spullen wil bijhouden en de anderen liefst alles willen opruimen.

Grenzeloze liefde … omdat ze ons zoveel gaven om van te houden dus hoe kunnen we ooit vergeten? 

Rouwen is nadenken

G Wat is er gebeurd?  (Vorming over suïcidaal gedag) Charlotte Aertsen & CPZ   VOLZET

Tijdens deze lezing gaan we in op mogelijke verklaringen en achtergronden van suïcidaal gedrag: welke factoren spelen een rol? Welk proces gaat vooraf aan een zelfdoding? Wat kunnen we doen om zelfdoding te voorkomen? Is zelfdoding wel te voorkomen? Aan de hand van stellingen en voorbeelden proberen we het theoretisch kader rond zelfdoding duidelijk te maken en proberen we een zicht te geven op de complexiteit ervan. 

H Wat gebeurt er met mij? (Vorming over het rouwproces na een zelfdoding) - Valérie Machtelinckx   VOLZET

In deze vorming wordt er eerst kort ingegaan op het suïcidaal proces (onderdeel van suïcidepreventie) om (poging tot) zelfdoding te kaderen vanuit het oogpunt van nabestaanden. Hierbij komen risicofactoren, signaalherkenning, beschermende factoren, e.a. aan bod. Op deze manier worden foute opvattingen, clichés rond zelfdoding en taboes gekaderd en doorbroken. Het is tevens een kader om de puzzel en waarom-vragen na zelfdoding aan te vullen.

Vervolgens gaat de aandacht voornamelijk naar het rouwproces na een zelfdoding. Welke zijn de rouwthema’s en wat kan helpend zijn in verwerking.

Rouwen is rust nemen

I Hoe zorg ik voor mezelf? (Vorming over zelfzorg) - Semiye Tas   VOLZET

Goed voor jezelf zorgen, hoe doe je dat?

De druk op ons neemt alsmaar toe als nabestaande, we worden geacht onafgebroken bereikbaar (ons gezin, volle agenda, en een drukke baan) te zijn voor iedereen en er 'altijd'te staan, ondanks de moeilijke periode in ons leven als nabestaande. Te vaak vergeten we onszelf, dat we zelf ook zorg nodig hebben. Zelfzorg is niet vanzelfsprekend. Zelfzorg betekent dat je je lichaam en geest goed voedt, beschermt en verzorgt zodat je fit blijft als nabestaande.

Goed voor jezelf zorgen, heel bewust aangeven wanneer de batterij leegloopt en jezelf geregeld op de eerste plaats zetten dit kan je leren tijdens deze workshop.

J Ontspannende wandeling. - Bart Nauwelaerts

K Geen workshop

 

Uit deze lijst kan je 1 workshop kiezen. Bij inschrijving vragen we je om 3 workshops aan te duiden voor in het geval je favoriete workshop volzet zou zijn.

Kinder- & Jongerenprogramma

Tussen 9.30 en 12.15 organiseren wij samen met de kinder- en jongerenwerking van Slachtofferhulp en de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg:

Voor kinderen en jongeren tussen 6 en 21 jaar is er lotgenotencontact voorzien. Er wordt in groepjes per leeftijd gewerkt om elkaar zijn/ haar verhaal te vertellen, te luisteren en eventueel op een creatieve manier gevoelens te uiten.  

Voor kinderen tot 6 jaar is er door Werkgroep Verder kinderopvang voorzien tot 16u30. Gelieve hiervoor vooraf in te schrijven.

In de namiddag is er een aangepast programma of kan men aansluiten bij workshop A3, een gespreksgroep voor jongeren. Dit wordt verzorgd door professionele begeleiders. De jongerenbegeleiders zullen op voorhand telefonisch contact opnemen om zo een goed verloop van de dag te verzekeren.

Folder kinder- & jongerenprogramma

  • Laura Jonville - kinder- en jongerentherapeut CGG PassAnt. coördinator suïcidepreventie voor Vlaams-Brabant. 

Prijzen

€15 deelnemers aan het kinder- & jongerenprogramma

€20 Nabestaanden & vrijwilligers

€75 Hulpverleners, politie & standhouders

Koffie, lunch & receptie inbegrepen.


Nabestaanden die voor het eerst aanwezig zijn op de dag van de nabestaanden, kunnen beroep doen op een ‘buddy’ om hen aan het onthaal op te vangen en te begeleiden doorheen de dag. Doventolken zijn beschikbaar op aanvraag. 

Tijdens de dag is er doorlopend een praatruimte voorzien waar nabestaanden en/of hulpverleners beschikbaar zijn voor een persoonlijk gesprek vrijzinnig. De hulpverleners voor de praatruimte zijn de vrijzinnige humanistische consulenten van het huisvandeMens.

Een stille ruimte is aanwezig waar je steeds terecht kan om even te rusten, te bezinnen en wat tijd te nemen voor jezelf.

 


Infostanden

Verschillende organisaties zullen ons vergezellen met een infostand: 

OVOK ; BioArt, The Art of Connection ; Eutonievereniging ; Similes ; Tussen Hemel en Aarde ; Zelfmoord1813 ; Rouwzorg Vlaanderen 

 

 

© Zelfmoord1813 - disclaimer