BackUp en On Track Again

BackUp en On Track Again zijn apps die houvast willen bieden bij zelfmoordgedachten of na een zelfmoordpoging. Lees hier wat je met deze apps kan doen en hoe je ze kan gebruiken.

BackUp

On Track Again

BackUp

BackUp is een mobiele applicatie die houvast wil bieden bij zelfmoordgedachten. De app bevat verschillende tools die je kunnen helpen een crisis te overbruggen of een volgende crisis te voorkomen. Ook als je er wilt zijn voor iemand anders kun je met BackUp aan de slag.

Download de app meteen vanuit de volgende app stores:

Wat kan je doen met de app?

Mijn BackUps - Verzamel belangrijke contactpersonen onder mijn BackUps: een vriend, familielid, hulpverlener. Wie zou je kunnen contacteren op het moment dat het moeilijk gaat? Je kunt ook een nood sms opstellen om meteen te versturen op een moeilijk moment.

 

 

BackUp kaarten - Maak BackUp kaarten van activiteiten die je kan doen om rustiger te worden op moeilijke momenten. Verzamel manieren om afleiding te vinden en weer controle te krijgen over je gedachten.

 

 

BackUp Box - Vul je BackUp Box met opbeurende foto’s, muziek, quotes en afspraken in de toekomst waar je naar uit kijkt. Zo krijg je in de BAckUp Box een overzicht van dingen die jou doen glimlachen. Wat kan jou weer hoop geven?

 

 

Safety Plan – Jouw Safety Plan helpt je om in zes stappen een crisis te overbruggen. Vul hem in op een moment dat het beter gaat, zodat je tijdens een crisis weet wat te doen. Vind je het moeilijk om deze stappen alleen in te vullen? Doe het dan samen met één van je BackUps of een hulpverlener.

 

BackUp zijn - Help iemand anders er terug bovenop door iemands BackUp te zijn. 

 

De app is ontwikkeld om zelfstandig te gebruiken. Wil je hem liever samen invullen met een vriend, vertrouwenspersoon of hulpverlener? Ook dat kan. Verwijs degene met wie je hem wilt invullen door naar de informatie voor derden die samen aan de slag willen met BackUp.

Deze app is geen vervanging van professionele hulpverlening. Indien je aan zelfmoord denkt, raden we je sterk aan om contact op te nemen met een professionele hulpverlener. Een gesprek met de huisarts kan een eerste stap zijn.

Aan de slag

Je kan de BackUp app gratis downloaden in de app stores van Android en iOS.

Scan onderstaande QR-code met je smartphone om rechtstreeks naar de juiste app store te gaan en de app meteen te downloaden:

Om je wegwijs te maken doorheen de app, kan je onderstaand instructiefilmpje even bekijken (zonder geluid).

Over BackUp

BackUp werd ontwikkeld door het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP). De elementen in de app zijn wetenschappelijk onderbouwd.

De app werd getest door zowel een experten- als gebruikersgroep en door beide groepen positief ontvangen. Middels een gebruikersonderzoek wordt het gebruik en de ervaringen geëvalueerd en indien nodig bijgestuurd.

BackUp is gratis en 100% vertrouwelijk. Gegevens worden enkel lokaal op het apparaat opgeslagen.

top

On Track Again

De mobiele applicatie On Track Again helpt jongeren opnieuw op weg na een zelfmoordpoging. De app maakt deel uit van een toolkit met website en brochures.

Zet de gratis app op jouw smartphone, zo heb je hulp altijd bij de hand.       

Download de app  vanuit de appstores: 

Wat kan je doen met de app?

  • Aangeven hoe je je op dit moment voelt. Afhankelijk van wat je kiest biedt de app andere informatie en tools.
  • Je eigen hulpkit maken waaraan je zelf rustgevende muziek, foto’s en helpende quotes kan toevoegen.
  • Een persoonlijk veiligheidsplan maken.
  • Contacten toevoegen van familie, vrienden en hulplijnen die je in nood kan contacteren.
  • Een dagboek bijhouden dat je kan delen met mensen die je kunnen helpen.
  • Filmpjes met getuigenissen van jongeren bekijken over wat hen heeft geholpen na een zelfmoordpoging.

Via de app is al deze informatie altijd toegankelijk en kan je eenvoudig contact zoeken en hulp vragen. Je kan zelfstandig je eigen safetyplan en hulpkit aanmaken, maar we raden je aan om dit ook met een hulpverlener te bespreken.

Over On Track Again

De app maakt deel uit van de toolkit voor jonge suïcidepogers en hun naasten. De toolkit vervangt hulpverlening niet, maar is er een goede aanvulling bij en is vooral ook een opstap naar professionele hulp. De toolkit bestaat uit een website voor jongeren: www.ontrackagain.be, een brochure en een folder voor naasten die je hier kan bestellen.

De Toolkit werd gemaakt door Zorg voor Suïcidepogers

 

Zowel BackUp als On Track Again dragen het WatWat-label voor kwaliteitsvolle jongereninformatie.

© Zelfmoord1813 - disclaimer